Kytäjä Trailin haastattelussa Henri Ansio

Kytäjä Trailin valokeilassa on Salomon Suunto Trail Team Finlandin 32-vuotias juoksija ja tuore perheenisä Henri ”Henkka” Ansio. Henkka on tuttu kasvo kotimaan polkujuoksukisoista ja hyvin pidetty ja arvostettu henkilö polkujuoksijoiden keskuudessa. Monipuolisen juoksijan ennätysten meriittilista on hyvin ansiokas, sillä takataskussa on 100 km juoksun ja kuuden tunnin rataultran Suomen ennätykset (6:46:16 & 88 km) ja maraton ja ratakymppi ovat taittuneet aikoihin 2:28:41 / 31:14. Kilpailumatkahaitari on ollut viime vuosina harvinaisen kattava aina 1500 metristä sadan kilometrin ultriin asti. Uran kirkkaimpana saavutuksena polkujuoksussa Henkalla on neljäs sija viime vuoden polkujuoksun MM-kisoista, mikä on myös suomalaisittain kautta aikain paras sijoitus lajin MM-tasolla. Kotimaassa Henkka on viime vuosina ollut pitelemätön ja hän on kulkenut voitosta voittoon polkujuoksun lippulaivakiertueella Buff Trail Tour Finlandissa.

Vuonna 2008 pitkien matkojen tavoitteellisen juoksuharjoittelun aloittanut nuorimies löysi polut kuusi vuotta myöhemmin Pyhätunturin maastoissa juostavassa Tunturimaraton-kilpailussa ja sen jälkeen tulokset ovat olleet nousujohteisia. Henkka on kova harjoittelija jolla on ilmiömäinen palautumiskyky. Ei ole tavatonta että hän kilpailee maratonmatkoilla peräkkäisinä viikonloppuina. Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen urheilija, jolta on aina ilo kysyä treenikuulumisia.

Henri Ansio ja Mårten Boström. Kuva: Aapo Laiho – NC 2017

Kuinka talviharjoittelu on sujunut?

  • Talven harjoitukset ovat menneet hyvin pääasiassa säiden ja perheen ehdoilla. Koska tänä talvena säät ovat sallineet, olen pyrkinyt tekemään jonkin verran treenejä myös hiihtäen. Määrää on talvella saatu hyvin alle, mutta myöhäisen kevään aiheuttamien liukkaiden kelien takia vauhtitreenit ovat jääneet hieman vähemmälle. Perheenlisäyksen myötä treenit eivät ainakaan toistaiseksi ole juurikaan muuttuneet. Yöt vauvan kanssa ovat sujuneet melko hyvin, joten nukkuessa on pystynyt palautumaan normaaliin tapaan päivän treeneistä. Työmatkat käytän treenaamiseen ja niihin menee noin 2 tuntia päivässä, mutta kun työmatkoja ei tarvitse erikseen tehdä, koen, että treenit eivät vie liikaa aikaa päivästä.

Mitkä ovat tavoitteet kaudella 2018?

  • Olla viime vuotta paremmassa kunnossa. Omia ennätyksiä olisi mukava parannella.

Mitä on näillä näkymin luvassa kisatarjottimella tänä vuonna?

  • Kesän tavoitteet ovat Salomonin Golden Trail Series sarjassa, joista tulen juoksemaan ainakin Zegama-Aizkorrin, Mont-Blanc Maratonin ja Sierre-Zinalen. Lisäksi syksyn päätavoite on syyskuun 100 km MM-kisoissa, joissa lähdetään parantamaan omaa ennätystä. Näiden lisäksi Suomessa on tarkoitus kiertää kalenteriin sopivia Buff Trail Tourin kisoja ja muita kylähölkkiä.

Mikä on salaisuus palautumiskyvyssäsi?

  • Kesäisin joka viikonloppu kisatessa kaikkia kisoja ei tietysti voi vetää sata lasissa, vaan osa kisoista tulee tehtyä kovana treeninä, mutta ei kuitenkaan ihan all-out fiiliksellä. Palautuminen on huomattavasti nopeampaa, kun on juossut kisan vaikka 95 % tehoilla, kuin jos joutuu puristamaan aivan täysillä ihan kisan loppuun asti. Pitkät treenilenkit ja päivittäiset juoksutreenit luovat hyvän kuntopohjan, joka nopeuttaa myös palautumista kovista harjoituksista ja kisoista.

Onko sinulla ollut esikuvaa urheilun saralla?

  • Ultrajuoksun puolelta esikuvana on ollut Jonas Buud. Hän on tehnyt kovia tuloksia sekä maantie- että polku-ultrien puolelta. Jonas on muun muassa 100 km maailmanmestari ja voittanut Swiss Alpine Maraton -polkujuoksun useana vuonna peräkkäin.

Osallistut Kytäjä Trail -polkujuoksukisaan kesäkuussa, ovatko Usmi-Kytäjän korpialueen polut tuttuja sinulle?

  • Vielä en ole kisareittiin ja maastoihin käynyt tutustumassa, mutta toivottavasti tulee mahdollisuus käydä tutustumassa reittiin vielä ennen kisaa.

Kuinka noin puolimaratonin pituiset polkujuoksut istuvat harjoitteluusi ja mitä ominaisuuksia ne palvelevat osaltasi?

  • Puolimaratonin mittaiset polkukisat sopivat hyvin omaan treeniohjelmaan, koska niistä tulee hyvin kehitettyä nopeampaa juoksua poluilla ja muutenkin alimatkat toimivat mielestäni hyvänä treeninä pitkille matkoille. Myös palautuminen lyhyemmiltä matkoilta on nopeampaa, jolloin treenejä voi tehdä useammin.

Saako Salomon Suunto -polkutiimi joukkueen Kytäjä Trailiin liikkeelle?

  • Salomon-Suunto-tiimistä on tänä vuonna naisissa ja miehissä edustajat paikalla. Ja viime vuoden kisassahan tiimiläisistä Hietalan Janne kävi pokkaamassa palkintopallisijan.

Konkarin vinkit polkupuolikkaan juoksemiseen aloitteleville polkujuoksuharrastajille?

  • Kannattaa muistaa kisan aikana myös katsella maisemia ja nauttia luonnossa liikkumisesta. Hyvässä porukassa matkakin taittuu mukavasti ja kannattaa muistaa, että jokainen askel vie lähemmäs maalia.

Kiitokset Henkalle haastattelusta ja toivotetaan hänelle tsemppiä tulevalle kaudelle!

Seuraa Henri Ansiota:

Facebook: https://www.facebook.com/SalomonSuuntoRacingTeam/
Suunto Movescount: http://www.movescount.com/members/member52633-Hansio
Instagram: https://www.instagram.com/henansio/
Twitter: https://twitter.com/henansio

Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *