Haastattelussa Oona Hilkamo

Tänä keväänä Kytäjä Trailin 13 km:n matkalla nähdään Oona Hilkamo – kotimaan polkujuoksun nouseva tähti. Oona on juossut vasta muutaman vuoden, mutta siitä huolimatta 2018 Buff Trail Tour Finland -kiertueella podium-sijoituksia kertyi jopa neljä kappaletta! Taitoluistelutaustaisella urheilijalla on lahjoja juoksuun, joten tulevaisuudessa on lupa odottaa menestystä niin koti- kuin ulkomaidenkin polkujuoksukimaroissa. Kyselläänpä huippukuntoa uhkuvalta Salomon Suunto Trail Team Finlandin urheilijalta kuulumisia keväthankien sulaessa huminalla.

Oona on valmis polkukesään 2019. Kuva: Jesse Väänänen.

KT: Esittele itsesi lyhyesti?

Olen Oona Hilkamo, 30-vuotias väitöskirjatutkija ja juoksija Helsingistä. Aloitin juoksuharjoittelun muutama vuosi sitten, ja viime kesänä juoksin ensimmäistä kautta Buff Trail Tourilla, saavutuksena Tourin kakkossija. Tämän vuoden alusta liityin Salomon Suunto Trail Teamiin.

KT: Kuinka talviharjoittelu on sujunut?

Hyvin on sujunut. Olen pysynyt hyvin terveenä, joten harjoittelu on edennyt ilman suurempia vastoinkäymisiä. Olen treenannut marraskuusta lähtien valmentajan, Sami Vähäsen, johdolla. Harjoitteluun on Samin myötä tullut huomattavasti enemmän struktuuria ja monipuolisuutta. Syksyllä aloitimme voima- ja nopeusominaisuuksien kehittämisellä, mistä jatkettiin peruskuntokauden kautta tämänhetkiseen kisakauteen valmistavaan tehoharjoitteluun.

KT: Tavoitteet 2019 ja siitä eteenpäin?

Tulevalla kaudella tavoitteena on juosta kovempaa kuin koskaan aikaisemmin ja kilpailla Buff Trail Tourilla. Uusina kisoina omassa kisakalenterissani ovat toukokuun Bodom Trail sekä NUTS Karhunkierros. Kauden tavoitteena on parantaa viime vuoden aikoja ja sijoituksia. Tämän kesän jälkeen kiinnostaisi kokeilla vauhtia myös maantiellä ja ulkomaan polkukisoissa.

KT: Miten löysit polkujuoksun?

Aloitin säännöllisen juoksuharjoittelun noin kaksi vuotta sitten kaveriporukan juoksuryhmässä. Ryhmän vetäjä Jarno Mehtiö juoksee itse aktiivisesti poluilla ja sai meidätkin houkuteltua Keskuspuiston metsiin. Kesän 2017 päätteeksi osallistuimme Syys Sipoonkorpi Trailiin, jossa voitin 21 kilometrin kilpailun. Tästä innostuneena ilmoittauduin seuraavaksi kesäksi NUTS Ylläs Pallas -kisaan 55 kilometrin matkalle, mikä piti juoksuinnostuksen hyvissä voimissa talven yli.

KT: Miten taitoluistelussa kehitettyä hienomotoriikkaa tai muita ominaisuuksia voi hyödyntää polkujuoksuissa; miten koet asian?

Ketteryys ja tasapaino ovat erittäin hyviä ominaisuuksia myös polkujuoksussa. Lisäksi vahvoista jalkalihaksista on paljon hyötyä mäkisillä reiteillä. Vaikka en ole nuorempana harrastanut kestävyysurheilua, uskon, että luistelun monipuolinen ja kova harjoittelu on luonut vahvan pohjan juoksuun niin fyysisesti kuin henkisestikin.

KT: Kuulut myös uunituoreeseen Team Noux-tiimiin. Mistä tässä tiimissä on kyse?

Team Noux on polkujuoksutiimi, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta polkujuoksuharjoittelusta sekä nostaa Suomen polkujuoksun tasoa. Meitä on tiimissä mukana neljä juoksijaa, itseni lisäksi Julia Silvennoinen, Tomi Mikkola ja Juuso Simpanen. Tiimillä on vahvat taustajoukot, jotka tarjoavat meille tukea niin henkiseen ja fyysiseen valmentautumiseen. Oma harjoitteluni on saanut valtavasti buustia tiimistä! Tiimin sivuilta teamnoux.com voi käydä lukemassa kuulumisia ja harjoitteluvinkkejä poluille.

KT: Olet mukana Kytäjä Trailin 13 km:n kisassa, joka on kevään ensimmäisiä polkujuoksustartteja. Miten lyhyt ytimekäs kilpailu palvelee tulevia kilpailuja?

Lyhyt kilpailu toimii itselleni hyvänä valmistavana treeninä Buff Trail Tour Finlandin avauskilpailua Bodom Trailia varten. Kilpailumatkani ovat yleensä puolimaratonista ylöspäin, ja lyhyellä matkalla pääsen haastamaan itseäni aivan eri tavalla. Tavoitteena on lähteä kovaa ja katsoa, minkälaista vauhtia tällaisella alimatkalla pystyy pitämään yllä.

KT: Mitä vinkkejä antaisit aloitteleville juoksijoille, jotka ponnistavat polkujuoksuun muista lajeista?

Polkujuoksu on upea laji, joka tarjoaa mielettömiä kokemuksia riippumatta siitä, millä tasolla lajia harrastaa. Harrastamiseen on Suomessa erinomaiset olosuhteet, ja alussa poluille onkin helppo uskaltautua peruslenkin aikana. Jos polkukärpänen puraisee kunnolla, kannattaa sijoittaa hyviin kenkiin, jotka tekevät juoksemista epätasaisella alustalla mielekkäämpää!

Kiitokset Oonalle haastattelusta ja toivotetaan hänelle tsemppiä kevään viimeistelytreeneihin!

Seuraa Oonaa:
Stravassa: https://www.strava.com/athletes/17108586
Instagramissa: https://www.instagram.com/oonahilkamo

Lue myös Eetu Nordmanin haastattelu!

Bookmark the permalink.

One Response to Haastattelussa Oona Hilkamo

  1. Pingback: Haastattelussa Eetu Nordman - Kytäjä Trail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *